2012-06-01

“Τον μαχαίρωσε γιατί παρακολουθούσε πορνό στη βιβλιοθήκη”

Δεν ξέρω αν είναι αρκετά προφανές, μα τον τελευταίο καιρό έχω αποκτήσει ένα νέο φετίχ, αυτό του να σκαλίζω τις διεθνείς ειδήσεις αναζητώντας αυτές στις οποίες ξεπετάγεται η λέξη «βιβλιοθήκη». Έτσι, την εβδομάδα που είχα γράψει και την ανάρτηση για το επεισόδιο που προκάλεσε ο «Χρυσαυγίτης» γιατρός στη βιβλιοθήκη του «Αγ. Σάββα», είχα πέσει πάνω σε ένα ακόμη άρθρο που περιέγραφε ένα περιστατικό βίας σε βιβλιοθήκη, στη Νέα Υόρκη αυτή τη φορά.

Αναφέρομαι σε άρθρο στην NYDailyNews.com, και στον τραυματισμό από μαχαίρι ενός αναγνώστη σε βιβλιοθήκη στο Brooklyn. Φαίνεται πως «χύθηκε αίμα» στο παράρτημα του Brooklyn Height, όταν ο 46χρονος άστεγος φερόμενος ως δράστης, που βρισκόταν στο χώρο της βιβλιοθήκης με τη γυναίκα του, μαχαίρωσε στο στήθος 52χρονο χρήστη της βιβλιοθήκης ο οποίος παρακολουθούσε πορνογραφικά βίντεο (προφανώς σε κάποιον από τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης, αν και δεν διευκρινίζεται). Οι αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως προηγήθηκε διαπληκτισμός καθώς ο 46χρονος κατηγόρησε το θύμα ότι έβλεπε πορνό, το θύμα αντέδρασε πετώντας του μια καρέκλα, πράξη η οποία οδήγησε στην αντίδραση του πρώτου, ο οποίος και τράβηξε το μαχαίρι.

Αυτό είναι το γεγονός, η είδηση. Το θέμα για εμένα είναι άλλο. Οι υπολογιστές για το κοινό, τι περιορισμούς έχουν ή θα έπρεπε να έχουν; Οφείλουμε ή όχι να κλειδώνουμε συγκεκριμένους τύπους ιστοσελίδων; Το γνωστό ζήτημα... ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Για να είμαι ειλικρινής αποπειράθηκα να μάθω τι προβλέπει ο κανονισμός της βιβλιοθήκης του Brooklyn για την πρόσβαση αυτών των ιστοσελίδων αλλά από τους υπολογιστές της αλλά δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση για το αν τις κλειδώνουν ή όχι. Φυσικά, όταν οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται από ανηλίκους οφείλουμε να βάλουμε φίλτρα για την ασφάλειά τους. Αλλά μετά μπαίνει το ερώτημα και για άλλες σελίδες. Για παράδειγμα, το Facebook δεν επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμού χρήστη σε παιδιά κάτω των 13 ετών, υποθέτω, όμως, πως κάποια μπορεί να θελήσουν να παραβιάσουν αυτό το όριο. Θα πρέπει να κλειδώσουμε και το Facebook? Και ίσως στο YouTube να υπάρχουν κάποια βίντεο που απεικονίζουν βία, πρέπει να κλειδώσουμε και το YouTube; Ή μήπως πρέπει να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα με την ευθύνη των χρηστών και να απαγορεύσουμε τη χρήση από μια ηλικία και κάτω (το σημειώνω ως εκδοχή αν και το θεωρώ την χειρότερη επιλογή μιας και το ζητούμενο είναι η βιβλιοθήκη να προσφέρει στα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο και το περιθώριο να εξοικειωθούν με τις δυνατότητές του);

Φυσικά, εδώ θα μπορούσε να επανέλθει και το θέμα της ασφάλειας στις βιβλιοθήκες και ίσως να παρηγορηθούμε πως δεν είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει μόνο αυτές της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: