2012-06-04

Επίτιμος και υποψήφιος ταυτόχρονα; Παρακαλώ, διαφωτίστε με!

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Μετά τη Γ.Σ. της ΕΕΒΕΠ είπα να ψαχτώ λίγο περισσότερο και εν όψει εκλογών για το επόμενο Δ.Σ. να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω για τα πρόσωπα που αποτελούσαν το απερχόμενο συμβούλιο. Άρχισα λοιπόν το “googling” των ονομάτων των μελών του Δ.Σ. και αν και δεν βρήκα πληροφορίες για όλους (και ας με συγχωρέσουν γι’ αυτό) έμαθα τα εξής:
Χριστίνα Κυριακόπουλου: Βιβλιοθηκονόμος/Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ, Διευθύντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας (Τα στοιχεία τα πήρα από την επιστολή που είχε στείλει στο “Βήμα” μετά εκείνη τη, διαβόητη πια, συνέντευξη). Δυστυχώς, δε βρήκα κάποιο πλήρες βιογραφικό της, πλην αυτού στο Linkedin:
image
Θα συμπληρώσω, όμως, σε αυτά, την πρόσφατη επιτυχία της κ. Κυριακοπούλου, αυτή της εκλογής της στο Δ.Σ. του European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA) ως αναπληρωματικό μέλος.
Γιώργος Γλωσσιώτης: Αντιπρόεδρος της ΕΕΒΕΠ, Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης ΟΜΕΔ, τακτικό μέλος του Δ.Σ. του European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA) καθώς και στην επιτροπή "Management of Library Associations" της IFLA. Επίσης είναι ένας από τους τρεις ραδιοφωνικούς παραγωγούς της εκπομπής της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Βιβλιοθήκες στα FM”. Δε βρήκα κάποιο CV, οπότε δεν μπορώ να γράψω περισσότερα ή να παραπέμψω σε αυτό.
Δημήτρης Πολίτης: Βιβλιοθηκονόμος / Πολιτικός Επιστήμονας, Γεν.Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης- Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Επίσης είναι ο δεύτερος από τους τρεις ραδιοφωνικούς παραγωγούς της εκπομπής της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Βιβλιοθήκες στα FM”. Έχει επιμεληθεί 2 συλλογικά έργα. Δε βρήκα κάποιο CV, οπότε δεν μπορώ να γράψω περισσότερα ή να παραπέμψω σε αυτό.
Ρένα Χωρέμη-Θωμοπούλου: Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας, Μεταπτυχιακό Διαχείρισης Πολιτισμο, Πτυχίο Μουσειοπαιδαγωγικής, Πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας- Αρχειονομίας. Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δ. Ν. Φιλαδέλφειας. Τα στοιχεία τα βρήκα εδώ. Απ’ ό,τι διάβασα εδώ, όμως, έχει συνταξιοδοτηθεί πλέον και δεν εργάζεται στο Πνευματικό Κέντρο, παρά την αγάπη που εκφράζουν οι επί 38ετίας συνάδελφοι και συνεργάτες της.
Μαρία Αλεξανδράκη: βιβλιοθηκονόμος του ΕΚΤ και υπεύθυνη συντονισμού της Επιτροπής Ανάπτυξης Θησαυρού. Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης. Επίσης, ανήκε στην ομάδα επιμέλειας του έργου “Συνοπτική δεκαδική ταξινόμηση Dewey και ευρετήριο σχετικών όρων”. Λυπάμαι αλλά ούτε για την κ. Αλεξανδράκη βρήκα κάποιο πλήρες βιογραφικό.
Ανθή Κατσιρίκου: Βιβλιοθηκονόμος, PhD, MSc, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Συντονίστρια των ΚΕΤ Ελλάδος, Επιστημονική συνεργάτις του ΤΕΙ Αθήνας και πολλά πολλά ακόμα που αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε εδώ (μιας και για να τα γράψω, πρέπει να πάθω τενοντίτιδα), αν και πρόκειται για βιογραφικό του 2010 και έκτοτε έχει επεκταθεί κι άλλο.
Αγγελική Ανδρικοπούλου: Γεννήθηκε και εργάζεται στην Πάτρα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Δυστυχώς δεν βρίσκω κάτι περισσότερο.
Πανωραία Γαϊτάνου: Υποψήφια διδάκτωρ στο Ιόνιο Παν/μιο στο τμ. Αρχειονομίας βιβ/μίας. Λεπτομέρειες για τα πεπραγμένα της μπορείτε να δείτε εδώ. Η Ρέα είναι υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη.
Ηρακλής ΠίτταςΑποφοίτησε το Μάϊο του 2004 από το ΤΕΙ Αθήνας και, με μια μικρή διακοπή για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εργάστηκε στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας & Τεκμηρίωσης του Δήμου Βόλου (ΔΗΚΙ), όπου είχε κάνει την πρακτική του, για περίπου 3 χρόνια. Εκεί ήταν υπεύθυνος της καταγραφής της Συλλογής (πλήθος παλαίτυπων βιβλίων και χαρτών) του Συνταγματολόγου κ. Νικολάου Πανταζόπουλου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και το έργο της ψηφιοποίησής τους, όπως και έγινε. Για 2,5 χρόνια εργάσθηκε ως Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) στην Αθήνα, διάστημα κατά το οποίο καταγράφηκε όλη η συλλογή του Ιδρύματος (έντυπη και ηλεκτρονική) και η Βιβλιοθήκη απέκτησε ηλεκτρονικό κατάλογο στο διαδίκτυο. Παράλληλα εργάστηκε και για την οργάνωση και διαχείριση διάφορων ιδιωτικών συλλογών. Από το Οκτώβριο του 2010 έως και σήμερα εργάζεται στην Ναυτιλιακή Εταιρεία Aegeus Shipping S.A. στο Τεχνικό Τμήμα και ταυτόχρονα ασχολείται με την αρχείο της Εταιρείας. (Να ευχαριστήσω τον Ηρακλή που έστειλε το βιογραφικό του διαβάζοντας ότι δεν είχα βρει κάτι για εκείνον).
Και τώρα που τους γνωρίσαμε όσο καλά μάς επιτρέπει το google, αν δεν είχαμε προσωπική άποψη από πριν, θα κάνω τα ακόλουθα σχόλια:
Τα βιογραφικά, νομίζω πως είναι ένας καλός τρόπος για την επιλογή εκπροσώπων και δεν είναι δύσκολο το να κάνουμε έναν έλεγχο πριν ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Μπορεί, φυσικά να μην ορίζουν την προσωπικότητα του καθενός, είναι όμως μια μεζούρα για την αξιοπιστία και το κύρος, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν εκπροσώπους άλλων κλάδων ή πολιτικούς ταγούς από τους οποίους εξαρτώμαστε (καλώς ή κακώς). Αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι ξανά υποψήφιοι, νομίζω πως θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τόσο τα προσόντα τους όσο και τις δράσεις τους μιας και όσοι θα βρεθούν επί κεφαλής θα οδηγήσουν τον κλάδο σε μονοπάτια που τους πάνε και τα προσωπικά τους βήματα. Κάθε φορά, πιστεύω πως θα πρέπει στις εκλογές της ΕΕΒΕΠ να νιώθουμε αντιμέτωποι με το ερώτημα: Τι θέλουμε να σημαίνει “Βιβλιοθηκονόμος” και τι “Επιστήμων της Πληροφόρησης” και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν στους απ’ έξω να καταλάβουν την ερμηνεία που νιώθουμε πως μας αντιπροσωπεύει.
Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να κάνω, αν και περισσότερο είναι απορία, είναι κάτι που μου φάνηκε αντιφατικό. Παρατήρησα πως η κ. Αλεξανδράκη έχει 2 τίτλους μέσα στο Δ.Σ., αυτό της ταμία[(ς)] και αυτό της επιτίμου προέδρου, με τον οποίο και αναφωνείται σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις. Έψαξα ακόμα και στο wiktionary απλά για να διαπιστώσω αυτό που φανταζόμουν, δηλαδή την ασυμβατότητα των δύο ρόλων. Ίσως αυτό είναι ένα θέμα σε περίπτωση που η κ. Αλεξανδράκη επιθυμεί να ξαναείναι υποψήφια. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την προσφορά χρόνων στα βιβλιοθηνομικά πράγματα, όπως δεν το κάνω και για κανέναν από τους συναδέλφους μεγαλυτέρων της δικής μου γενιών, αλλά από τη στιγμή που τιμήθηκε με τον τίτλο της επιτίμου, δεν είναι ώρα να δρέψει τους καρπούς των κόπων της προσφέροντας μόνο από αυτή τη θέση τις γνώσεις και την εμπειρία της εγκαταλείποντας την αιρετή της θέση, την οποία απ’ ό,τι κατανοώ παράτυπα συνεχίζει να κατέχει από τη στιγμή που απεδέχθη την τιμητική;
Αυτά και Καλή μας εβδομάδα, με την ελπίδα να πιάσει τόπο η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: